המפרקים בגופינו עלולים להיפצע בשל מחלות או תאונות. לצד דלקות בעלות השפעה זמנית, קיימות מחלות בעלות השפעות ארוכות טווח, כרוניות. זהו אחד המאפיינים המרכזיים של דלקת מפרקים שגרונית, עובדת היותה מחלה כרונית המשפיעה על המפרקים אך גם על איברים נוספים. למרות שאין טיפול שמרפא את המחלה, תרופות מסוימות מקלות מאוד על הסימפטומים וניתן אף לשפר את התפקוד באמצעות פעילות גופנית ושינויים תזונתיים ראויים לציון.
מה הם תסמיני דלקת מפרקים שגרונית?
תסמיני המחלה עשויים בחלקם להיות דומים למחלות ניווניות, אך ישנם הבדלים. מרבית החולים מרגישים נוקשות במפרקים, נפיחות. האזורים הנפוחים עשויים להיות חמים והמצב המודלק מעורר עייפות. חלק מהחולים סובלים ממחלות נלוות, אשר מושפעות מדלקת המפרקים, למשל השפעה על תפקוד הכליות, ראיה, כלי דם, מערכת העצבים.
דלקת מפרקים שגרונית מאופיינת בתקופות של התלקחות (החמרה) ולאחריהם תקופות אפשריות של הקלה. תחילה נפגעים בעיקר המפרקים הקטנים יותר ובהמשך עשויים להופיע כאבים או נפיחות גם במפרקים הגדולים. טיפולים רפואיים ופיזיותרפיה יכולים להקל על הסימפטומים ולהאריך את תקופות ההפוגה שבין ההתלקחויות. שילוב של טיפול תרופתי ביחד עם פעילות גופנית, עיסויים, הידרותרפיה ותזונה כפי שנציין בהמשך, ישפרו את תפקוד המפרקים ויחלישו את עוצמת הסימפטומים. חלק מהסימפטומים מחריפים בימים קרים, במיוחד שעות הבוקר, בעוד שתנועה, עיסוי וחימום האזור משפרים את המצב במידה ניכרת.
מה גורם לדלקת מפרקים שגרונית?
ידוע כיום כי דלקת מפרקים שגרונית נובעת מעוררות יתר של מערכת החיסון. כלומר, זוהי מחלה ממשפחת המחלות האוטואימוניות, אף כי המנגנון שגורם לכך עדיין נחקר ולא לגמרי ברור. ידוע כי נשים סובלות מהמחלה יותר מגברים. מכיוון שעם הזמן עולה הסיכון למחלות נלוות, חשוב להיעזר בייעוץ רפואי. אבחון המחלה נעשה על ידי בדיקות כגון רנטגן, בדיקת דם לזיהוי דלקת ובדיקות ראומטולוגיות נוספות.
מוקד הדלקת הוא סביב המפרק, באזור הקרומים, מה שמביא לקטנה בטווח תנועה וביכולת הסיכוך של המפרק. הזנחה עלולה להוביל לירידה בתחושה בשל נזק נוירולוגי, נמלול בידיים והשפעה מסיבית על התעלה הקרפלית. ידוע כי קיימת השפעה גנטית כלומר, היסטוריה משפחתית מעלה את הסיכוי לחלות. אבחון בשלב מוקדם המשולב עם טיפול יוכלו לשמור בצורה טובה יותר על מבנה הסחוס, על הגידים ורקמות החיבור ולהאט שינויים מבניים שונים.
האם יש קשר בין תזונה לבין דלקת מפרקים שגרונית?
הטיפול המקובל במחלה כולל תרופות לדלקת ובתקופות של התלקחות עזה, אפשרי שימוש בסטרואידים. מקובל כיום לעיתים להיעזר בתרופות המשפיעות ישירות על מערכת החיסון. מבחינה תזונתית, חשוב להקפיד על מאכלים עשירים בברזל מפני שחוסר ברזל נגרם בשל מצבי דלקת ארוכים וממושכים.
חולים בדלקת פרקים שגרונית עלולים להמעיט בתנועה בשל הכאבים. כך נוצר מעגל קסמים שמביא למיעוט פעילות, סביבה יותר דלקתית, יותר נפיחות ופחות תנועה. כתוצאה מכך, עליה במשקל גורמת לעומס על המפרקים מה שמביא לסבל נוסף. לכן, חשוב מאוד להקפיד על משקל גוף תקין ודיאטה מאוזנת תסייע בכך. נמצא כי עודף משקל גורם בין היתר לייצור חלבונים שמעודדים תהליכי דלקת. לעומת זאת, ישנם מזונות שמפחיתים דלקת וכן מסייעים לשמור על המשקל ולקיים אורח חיים פעיל יותר, שמסייע לחולה.
דגי מים עמוקים עשירים באומגה 3 ובאומגה 3 מפחיתים תהליכים של דלקת. מומלץ להמעיט באוכל מטוגן ומעובד, שגורמים לתוצאה הפוכה. אגוזים, פירות וירקות טריים עם דגש על נוגדי חימצון מועילים מאוד. לסוכר לבן השפעה לא טובה על הדלקת. לכן כדאי להרבות בצריכה של אוכל מלא, כגון דגנים מלאים וקמח מלא, על חשבון פחמימות פשוטות.
מקורות:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648
https://www.nhs.uk/conditions/rheumatoid-arthritis/
https://www.arthritis.org/health-wellness/treatment/treatment-plan/tracking-your-health/foods-that-can-help-ra-symptoms
אולי יעניין אותך גם: