הודות להתקדמויות מרחיקות הלכת בטיפולים הניתנים כיום לחולי גאוט, רוב רובם של החולים לא מגיעים למצב רפואי חמור במיוחד, המצדיק קביעת נכות בדרגה מסוימת. עם זאת, ללא טיפול רפואי הולם, המחלה בהחלט יכולה להוביל לפגיעה במפרקים שונים בגוף כשבמקרים החמורים ביותר, הנזק המפרקי עלול להיות חמור עד כדי כך שהמפרקים המעורבים ייצאו מכלל תפקוד.
גם אם החולה לא סובל מנזק חמור ובלתי הפיך, עדיין ייתכן שהפגיעה ממנה הוא סובל כתוצאה ממחלת גאוט תזכה אותו בדרגת נכות מסוימת. במקרים האלו ייתכן שדרגת הנכות הנמוכה יחסית, תתווסף לנכות אחרת ממנה סובל החולה, שכן המוסד לביטוח לאומי מכיר במבוטחים הסובלים מנכות מצטברת.
קצבת נכות
על מנת להימצא זכאים לקבלת גמלת נכות, יש תחילה להוכיח שהמבוטח סובל מנכות רפואית בשיעור של 40% לפחות בגין פגימה או מחלה אחת או מנכות רפואית מצטברת של 60%. לאחר מכן יזומן המבוטח להתייצב בפני ועדה רפואית נוספת על מנת שיבחנו האם אכן על רקע הבעיות הרפואיות מהן הוא סובל, איבד 50% מיכולת ההשתכרות שלו.
הוועדות הרפואיות יבחנו את מצבו של המבוטח באופן יסודי וההחלטות שלהן יתקבלו בין היתר בהתבסס על המסמכים הרפואיים שיציג בפניהם. על החלטת הוועדה ניתן לערער במקרים מסוימים ואם נמצאת הצדקה לכך, יוזמן המבוטח להתייצב בפני וועדת ערעורים.
קצבת עידוד
קצבת עידוד היא קצבה המקבלים נכים שחרף הנכות ממנה הם סובלים יוצאים לעבוד והמשכורת שהם מקבלים גבוהה מהסכום שנקבע בחוק. הקצבה ניתנת למשך שנה אחת, אך אם העבודה נפסקת, יוכל המבוטח לקבל בטווח של שלוש שנים את קצבת הנכות שקיבל לפני שחזר לעבוד. הדבר נכון גם במקרה של ירידה משמעותית בשכר.
שיקום מקצועי
אם כתוצאה מהנזקים המפרקיים החולה לא מסוגל לחזור ולעסוק במשלח היד בו עבד לפני ההידרדרות במצבו הבריאותי, ייתכן כי יהיה זכאי לשיקום מקצועי. מטרת השיקום המקצועי לאפשר למבוטח להתפרנס בכבוד ממשלח יד אחר. השיקום כולל בין היתר אבחון על ידי פסיכולוג תעסוקתי, הכוונה תעסוקתית אישית, מימון דיור, מימון הוצאות נסיעה ללימודים, מימון הוצאות הנגשה ואף ליווי אישי עד למציאת מקום עבודה ראוי.
קצבה לשירותים מיוחדים
אם המבוטח סובל מנזקים חמורים עד כדי כך שהוא נזקק לסיוע של אדם אחר בפעולות היומיום (אכילה, רחיצה, היגיינה אישית וניידות בבית) או שהוא זקוק להשגחה מתמדת למניעת סכנה לאחרים או לעצמו, ייתכן כי יימצא זכאי לקבלת קצבה לשירותים מיוחדים. שיעור הקצבה נקבע בהתאם למידת התלות של הנכה בזולת להתנהלות היומיומית השגרתית.
קצבת ניידות
קצבת ניידות היא קצבה המשולמת למבוטחים שסובלים כתוצאה מנכות מבעיות ניידות. מטרת הקצבה לסייע להם למשל לרכוש רכב או אביזרים המקלים על הניידות כמו לדוגמה כיסא גלגלים.