מפרקים כואבים, נוקשים ומודלקים הם חלק מהתסמינים האופייניים לגאוט, שהיא סוג דלקת מפרקים שבדרך כלל, אבל לא תמיד, ממוקמת על הבוהן הגדולה. במהלך התקף, הכאב עשוי להיות מתיש, והסובלים מהמחלה מתארים אותה ככאב כווייה.
תסמיני שיגדון נעלמים בדרך כלל בתוך שלושה עד עשרה ימים, וההתקף הבא עשוי שלא להתרחש במשך חודשים או אף שנים, אם בכלל. יחד עם זאת, לעיתים קרובות הופכת המחלה לבעיה לכל החיים, כשההתקפים מתרחשים בתדירות וחומרה גוברים. בטווח הארוך, עשוי המצב לגרום לנזק בלתי הפיך למפרקים. מניעת ההתקפים חיונית לשמירת איכות החיים, ולכן מראה מחקר שחמוציות עשויות להשפיע באופן משמעותי.
חופן חמוציות ביום מפחית את הסיכון להתקף שיגדון
במחקר שנערך בקרב למעלה משש מאות אנשים עם גאוט, המשתתפים שאכלו חצי כוס חמוציות ביום, או צרכו תמצית חמוציות, נמצאו בסיכון נמוך יותר של 35% להתקף. המשתתפים שאכלו יותר חמוציות, עד שלוש מנות ביומיים, חוו ירידה של חמישים אחוזים בהתקפים.
זה נראה אולי מוזר שחמוציות מפחיתות את הסיכון לגאוט, היות ופירות אלו קשורים עם סוכר, פרוקטוז וצריכת מיץ פירות, אך יש לאכול כמות קטנה בלבד על מנת להשיג את ההטבה. כלומר, תרומת הסוכר היא קטנה. בנוסף, חמוציות מכילות תרכובות חזקות כגון אנתוציאנינים ויופלבונואידים, הידועים ביכולתם להילחם בדלקת. הם מועילים אף בשל השפעתם על רמות חומצת השתן.
מחקרים קודמים מצאו שאכילת שתי מנות חמוציות מובילות להפחתת 15% בחומצת השתן לאחר לילה, כמו גם לתחמוצת חנקן נמוכה ורמות חלבון נמוכות. החוקרים ציינו שקיימות ראיות לפיהן תרכובות בחמוציות מעכבות מסלולים דלקתיים. צריכת מנה יומית של מיץ חמוציות במשך חודש מפחיתה את רמות חומצת השתן.
שיטות להתמודדות ומניעת שיגדון
יש להיזהר שלא להגזים בצריכת החמוציות, שכן ניתן בקלות לאכול אותם בשפע בפעם אחת. המפתח הוא מתינות, שכן כמויות גדולות של פרוקטוז באופן קבוע אינן בריאות. אדם הסובל משיגדון חייב לקחת בחשבון את צריכת הפרוקטוז המגיעה מפירות. לדוגמא, אכילת כוס חמוציות בשל הערך הטיפולי שלהן, מכילה ארבע גרם פרוקטוז.
אם עושים זאת מידי פעם בלבד, ולא קיימת עמידות לאינסולין, סביר להניח שלא תיווצר בעיה. אך כמות גדולה יותר מפעילה את מתג השומן ומובילה לאחסון שומן בגוף, אלא אם כן חילוף החומרים תקין והוא שורף את עודף השומנים, במיוחד כשלא צורכים חמוציות מידי יום.
הגבלת פרוקטוז בתזונה היא חלק חיוני בהתמודדות ומניעת התקפי גאוט. יש להימנע ממשקאות קלים, משקאות פירות ומשקאות ממותקים אחרים העתירים בפרוקטוז מוגזם. מומלץ להחליף משקאות אלו בשפע מים מינרלים, שכן הנוזלים מסייעים להסרת חומצת השתן מהגוף.
אלכוהול באופן כללי, ובמיוחד בירה, עשויים אף הם להגביר את רמות חומצת השתן בדם, לכן יש להגביל את צריכת האלכוהול או להימנע ממנו.