חלק חשוב בתכנית טיפול במחלת שיגדון, הנקראת גם גאוט, היא דיאטה, המסייעת לשליטה ברות חומצת השתן, העלולות להוביל להיווצרות גבישים המצטברים לעיתים קרובות במפרקים וגורמים לכאב ודלקת חמורים.
באופן מסורתי, דיאטת גאוט מתמקדת במה לא לאכול, כלומר, מזונות עשירים בפורין, תרכובת הטרוציקלית ריחנית, המכילה חנקן וחיונית לחילוף החומרים בחומצת השתן. אבל יותר ויותר מחקרים מראים שהתזונה חשובה באותה מידה לניהול רמות חומצת שתן והפחתת הסיכון לפיתוח שיגדון או התקפי כאבים.
בשילוב עם מטרות קידום הבריאות הכללית ושמירה על משקל בריא ובריאות כללית, דיאטה מאוזנת היטב מתמקדת במספר מזונות כשאדם מנסה לשלוט במחלה או למנוע אותה.
דובדבנים
מספר מחקרים מראים שדובדבנים עשויים להיות מועילים נגד שגדון. מחקר קטן שהוצג בכנס השנתי של European League Against Rheumatism בשנת 2010, מצא כי חולים שנטלו כף תרכיז מיץ דובדבנים, פעמיים ביום, במשך ארבעה חודשים, חוו ירידה גדולה יותר מחמישים אחוזים בהתקפי המחלה.
במחקר שנערך בשנת 2012, אנשים שאכלו דובדבנים או תמציות דובדבן חוו פחות התקפים. מחקרים מציעים שדובדבנים עשויים לסייע בהפחתת רמות חומצת השתן או שהם עובדים באופן ישיר יותר על הדלקת.
ירקות – תזונה עשירה בירקות חשובה לבריאות טובה. בעוד שבעבר יעצו רופאים נגד ירקות המכילים פורין, לרבות פטריות, אספרגוס ותרד, לאנשים עם גאוט, מחקר שפורסם בשנת 2012 אינו מראה כל קשר בין צריכת ירקות אלו לבין סיכון למחלה. התרכובות המועילות במזונות אלו מקזזות את השפעות תוכן הפורין, שנמוך בהרבה מאשר בבשר.
מים – מחקרים ממליצים לשתות מים מינרלים להפחתת התקפי המחלה. מחקר שנערך בשנת 2009 חשף כי עם כל כוס מים שנצרכו יממה לפני ההתקף, הסיכון להתקפים חוזרים ירד. לדוגמא, משתתפי המחקר ששתו חמש עד שמונה כוסות מים, נמצאו בסיכון מופחת של ארבעים אחוזים להתקף גאוט, בהשוואה למשתתפים ששתו כוס אחת של מים או פחות, במשך יממה לפני ההתקף.
מוצרי חלב – חוקרים מצאו כי מוצרי חלב דלי שומן משפרים את הפרשת חומצת השתן בשתן. במחקר מוקדם יותר, נמצא כי המשתתפים שצרכו מנה אחת או יותר של חלב דל שומן או יוגורט, חוו פחות חומצת שתן בדם בהשוואה לאלו שנמנעו ממוצרי החלב. החלבון הגבוה והתוכן הנמוך של פורין בחלב מסביר את ההשפעה המגנה.
קפה- שני מחקרים נפרדים מגלים ששתיית קפה מפחיתה את הסיכון לגאוט בקרב גברים ונשים. תוצאות המחקר הגדול יותר, שכלל 45,869 גברים מעל גיל ארבעים, ללא היסטוריה של גאוט, הראו שהסיכון לגאוט היה נמוך בארבעים אחוזים בקרב הגברים ששתו חמש כוסות קפה ביום, ו-59% נמוכים יותר בקרב הגברים ששתו שש או יותר כוסות קפה ביום, בהשוואה לגברים שלא שתו קפה.
במחקר האחר חוקרים סקרו שאלוני תזונה בקרב 14,000 גברים ונשים בגילאי עשרים ומעלה, ומצאו ששתיית יותר קפה, רגיל או נטול, הובילה לתוצאות של רמות פחותות בחומצת השתן.
עודף משקל מציב אדם בסיכון מוגבר לשגדון
שגדון עשוי להיות אחת התוצאות של עודף משקל או השמנת יתר. כמחצית מהאנשים עם גאוט כיום סובלים מעודף משקל, העשוי להחמיר את ההתקפים, שכן הוא דורש תמיכה נוספת, ומגרה יותר את קצות העצבים הרגישים. אין זה מפתיע כי חולי גאוט הסובלים מעודף משקל נוטים יותר לחוות התלקחויות כואבות ואינטנסיביות יותר.
מעט תכנון המתחשב בתזונה בריאה ומספר שינויים טבעיים באורח החיים משפיעים למעשה באופן משמעותי על שמירת המשקל הבריא והימנעות מגאוט.
עוד על דרכי טיפול אלטרנטיביות בשגדון: