גאוט, סוג של דלקת פרקים, מושפעת מאוד מהתזונה שאנו אוכלים. בעוד שמאכלים מסוימים מעודדים התלקחות, מאכלים אחרים מסייעים ומביאים לשיפור ניכר בתסמינים ואף לתקופות ארוכות של רגיעה. מתכוני גריסים מומלצים לחולים.
מדוע תזונה מתאימה כה חשובה לחולי גאוט?
בין הסימפטומים המרכזיים של מחלת גאוט אפשר לציין תקופות של מפרקים כואבים, נפיחות. בתקופות של התלקחות, גם אם הכאב נחלש החולה עשוי לחוש תקופה ארוכה של אי נוחות. למרבה המזל, באמצעות הקפדה על תזונה מתאימה, אמנם המחלה הכרונית נשארת אולם נעשית במידה רבה לא סימפטומטית.
לפני שנעבור למתכונים המובטחים, כמה דברים על חשיבות התזונה. מחלת גאוט (שנקראת גם צינית) נגמרת בשל תקלה במטאבוליזם. חלה עליה של חומצה אורית שניתן לזהות בבדיקת דם. עם הזמן, מצטברים גבישים במפרקים, לרוב בכף הרגל. המחלה עלולה לפגוע גם בכליות. נמצא כי עליה ניכרת בחומצה נוצרת בשל אכילת מזון מסוים, שמעודד את היווצרותה. במידה ומגלים את הבעיה בזמן ומצליחים להוריד את רמת החומצה ניתן להפחית את הסימפטומים. למעשה, אצל חלק מהחולים אם היו מנהיגים דיאטה נכונה מבעוד מועד המחלה ככל הנראה לא הייתה מתפתחת. כלומר, הקפדה על מאכלים מתאימים, כדוגמת גריסים, יכולה למנוע את התפתחות המחלה אם זיהו אצלכם חומצה אורית גבוהה בדם.
בלי בשר: מתכון לגריסים עם פטריות
בעזרת בישול נכון, פטריות מקבלות טעם עשיר ומלא. הן מזכירות במידה מסוימת בשר, אך כמובן שאינן גורמות לאותה ההשפעה על החולים במחלה. תבשיל משולב של גריסים מבושלים עם פטריות מהווה מנה נהדרת, משביעה, שכיף לאכול לארוחה העיקרית של היום.
מה צריכים: הצטיידו בגריסים מהסוג המועדף עליכם ומכמות נאה של פטריות שאתם אוהבים. ניתן לשלב בין סוגים שונים של פטריות כגון שמפיניון, פורטובלו וכדומה. עדיף להשתמש בפטריות טריות אך אם אין, ניתן גם להשתמש בקופסת שימורים. בנוסף, יש צורך בעשבי תיבול, מעט שמן זית, שום, לימון, עשבי תיבול.
איך מכינים: מרתיחים סיר מים ומבשלים את הגריסים עד להתרככות. מטגנים בשמן זית את הפטריות החתוכות עם עשבי תיבול, שום וניתן להוסיף מעט יין לבן. לאחר מכן מוסיפים למחבת את הגריסים, פטרוזיליה קצוצה, מלח, פלפל ומעט מיץ לימון.
גריסים נטו, מתכון שגם ילדים אוהבים
גריסים נחשבים לקלים מאוד לעיכול ואפשר להכין אותם גם בצורה בסיסית ופשוטה, טעימה וכזאת שגם ילדים אוהבים. זו הצורה הבסיסית שמאוד פשוט וקל להכין.
מה צריכים: כוס גריסים לאחר שטיפה, שמן זית, מלח ופלפל. הערה – אם אוהבים בצל, ניתן להוסיף לגריסים גם בצל מטוגן להעשרת הטעם.
איך מכינים: מטגנים את הגריסים בסיר עם שמן זית עד שהם מקבלים צבע זהוב יפה. לאחר מכן מוסיפים מים, מכסים את הסיר ומניחים למים לרתוח. לאחר מספר דקות המים נספגים בגריסים והמנה מוכנה. אפשר להוסיף מלח ופלפל לפי הטעם. את המנה הבסיסית הזאת אפשר להעשיר עם פירות יבשים, אגוזים, עשבי תיבול, אפונה ירוקה וכדומה.
אילו מאכלים מתאימים לחולי גאוט? ומאילו מאכלים כדאי להתרחק?
נמצא כי בשר משפיע לרעה על רמת החומצה בדם וכדאי להימנע. גם סוכר ידוע כמעורר התלקחויות של גאוט ולכן מומלץ להפחית את צריכתו וגם גם את צריכת האלכוהול. מוצרי חלב, לעומת זאת מביאים להפחתה של החומצה בדרכי השתן, בכליות ובמערכת הדם. מחקרים מראים כי הקפדה על תזונה יכולה לסלק את מרבית הסימפטומים כאשר המחלה אובחנה בשלב מוקדם. בשלבים מאוחרים יותר, הקפדה על תזונה וטיפול תרופתי מביאים גם הם הטבה משמעותית.