סובלים משיגדון? יש לכם פחות סיכון לחלות באלצהיימר

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

סובלים משיגדון? יש לכם פחות סיכון לחלות באלצהיימר

שיגדון (ידועה גם בשמה הלועזי, "גאוט") היא דלקת מפרקים שכיחה, הנגרמת עקב רמות גבוהות של חומצת שתן בדם. כאשרסובלים משיגדון? יש לכם פחות סיכון לחלות באלצהיימר החומצה מצטברת ומשתקעת ברקמות הגוף הרכות, עלולים להיווצר דלקות מפרקים, אבנים בכליות, אודם, חום מקומי ועוד. עם התקדמות המחלה הצפי הוא שתדירות ההתקפים תעלה, ויותר מפרקים יהיו מעורבים בהם.מחקר שפורסם לפני שנים ספורות הצביע על צד מעניין של מחלת השיגדון, שהוא הכול חוץ ממובן מאליו: העובדה שבאופן מפתיע המחלה עשויה להפחית את הסיכוי של האדם הסובל ממנה לחלות באלצהיימר. במאמר הבא נציג את עיקרי המחקר, נסביר לכם מה יכולה להיות החשיבות שלו ועד כמה ניתן להסתמך על התוצאות שעלו ממנו.

על פי המחקר: מדוע שיגדון מפחית את הסיכויים ללקות באלצהיימר?

המחקר המדובר, שפורסם בכתב העת היוקרתי Annals of the Rheumatic Disease, נערך ל ידי חוקרים מהמרכזיים הרפואיים של אוניברסיטת בוסטון ובית החולים הכללי במסצ'וסטס, ארצות הברית. החוקרים בחנו את הנתונים שהצטברו במרפאות הקהילה בבריטניה, בין השנים 2013-1995. בסך הכול מנתה אוכלוסיית המחקר כ-3.7 מיליון איש, בגילי 40 ויותר, שהמכנה המשותף ביניהם הוא שהם נרשמו טיפולים שונים במרפאות לתקופה של שנה אחת ומעלה במהלך המחקר.

החוקרים הוציאו מאוכלוסיית המחקר נבדקים שאובחנו כבר כחולים בשיגדון, היו בעלי היסטוריה משפחתית של המחלה או גילו טרם תחילת המעקב סימנים של דמנציה על סוגיה. הם עקבו אחר הנבדקים עד אשר הם גילו סימנים ראשונים של אלצהיימר, או לחלופין נפטרו.

המחקר הראה כי בקרב 59,225 חולי עם שיגדון, שהגיל הממוצע שלהם היא 65, התגלו 309 מקרי אלצהיימר חדשים במהלך חמש שנות המעקב במסגרת המחקר. זאת לעומת הנמנים על קבוצת הביקורת – משתתפים שלא היו חולים בשיגדון – שבמקרה שלהם התגלו 1,942 מקרי אלצהיימר מבין 238,805 משתתפים. החוקרים הכניסו לתוך ההשוואה פרמטרים דוגמת גיל, מגדר, משקל (למעשה, מדד BMI), מחלות אחרות, אורח חיים, נטילת תרופות אחרות ועוד. הם הגיעו למסקנה כי בקרב אנשים הסובלים משיגדון, הסיכוי לחלות באלצהיימר היה נמוך ב-24% בהשוואה לאוכלוסייה הכללית.

כיצד ניתן להסביר את ממצאי המחקר?

ברור שהמחקר שהוצג כאן הוא ראשוני מיסודו, ואינו מאפשר לנו להסיק באופן מוחלט שיש קשר ברור וחד משמעי בין שיגדון לבין אלצהיימר. המחקר מבוסס על השוואת נתונים, כך שייתכנו מקרים של חוסר דיוק או של משתנים מתערבים שנכנסו לתוך המשוואה ושינו אותה. ברור עם זאת שהממצאים הראשונים שעלו מהמחקר הם בהחלט מעניינים ועשויים להיות בעלי חשיבות רפואית משמעותית עבור רבים.

חשוב לציין עם זאת שהמחקר הנוכחי הוא לא היחיד שמצא קשר בין שיגדון לבין מחלות אחרות. עוד קודם לכן נערכו מחקרים שהצביעו על כך שבחומצות השתן אשר העודף שלהן מהווה בסיס לדלקת המפרקים, ישנן תכונות אנטי אוקסידנטיות (נוגדות חמצון) שעשויות לספק ממד מסוים של הגנה מפני התפתחות מחלות על בסיס נוירו-דגרנטיבי, דוגמת פרקינסון, או התקדמות שלהן. ייתכן מאוד שהמחקר הנוכחי מצביע על כך שנוכחות חומצת השתן בכמות גבוהה בדמם של חולי שיגדון עשויה לספק למוח הגנה מפני ההידרדרות שלו במסגרת מחלת האלצהיימר.

מקורות ולקריאה נוספת:
Gout and the risk of Alzheimer's disease: a population-based, BMI-matched cohort study
Relation between uric acid and Alzheimer's disease in elderly Jordanians

אולי יעניין אותך גם:

התמודדות עם שיגדון במהלך ההריון

מהי דלקת מפרקים שגרונית?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן